Ošpice

By | 20. 3. 2015

Pri tem naj bo pri obravnavi pacientov pozornost usmerjena na klinične znake, značilne za sum na ošpice, in sicer: zvišana telesna temperatura (38 °C in več), makulopapulozni kožni izpuščaj in eden izmed treh simptomov oziroma znakov: kašelj, nahod in vnetje očesne veznice. Bolnike obravnavajte v skladu z algoritmom ukrepanja ob pojavu ošpic, ki je objavljen na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravja (NIJZ): http://www.nijz.si/publikacije/ospice-algoritem-ukrepanja.

Če se le da, naj bolniki s sumom na ošpice ne hodijo v čakalnice.

Navodilo v primeru, da se bolnik z znaki za ošpice oglasi v ambulanti

Bolnika, ki se oglasi v vaši ustanovi ter ima simptome in znake, ob katerih lahko posumimo na ošpice, takoj preusmerite v ločeno čakalnico oziroma prostor za izolacijo, opremljeno z razkužilom za roke in potrebno osebno varovalno opremo (kirurško masko). V sklopu anamneze (vključno z epidemiološko) in statusa preverite pisne podatke o cepljenju proti ošpicam ter odvzemite ustrezne vzorce za laboratorijsko preiskavo, in sicer bris žrela/nazofarinksa ali kri ali urin. Z bolnikom naj bo v stiku čim manj osebja.

Nujno je hitro obvestilo epidemiologa

Ob vsakem sumu na ošpice je treba takoj (v 3–6 urah) obvestiti epidemiologa v pripravljenosti s pristojne območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer:

 

Za območje, ki ga pokrivajo območne enote NIJZ Ravne, Maribor in Murska Sobota:

02 460 23 41

 

Za območje, ki ga pokrivata območni enoti NIJZ Ljubljana in Kranj:

01 244 15 36

 

Za območje, ki ga pokrivata območni enoti NIJZ Koper in Nova Gorica: 05 620 34 67

 

Za območje, ki ga pokrivata območni enoti NIJZ Celje in Novo Mesto: 07 393 41 12.